Asbestsanering huurwoningen

Asbestsanering huurwoningen

Voor woningstichtingen voeren wij regelmatig asbestsaneringen uit. Zoals je gewend bent van Pongers proberen we zo goed mogelijk rekening te houden met de wensen en belangen van alle betrokken partijen. Een asbestsanering is niet zomaar gedaan. Om je een beeld te geven van wat er bij zo’n asbestsanering komt kijken hebben we hier een project uitgewerkt.

Stap 1: voorbereiding

Wanneer wij asbestsaneringen voor bijvoorbeeld woningstichtingen uitvoeren, gaat het meestal om asbest dat verwerkt is in of om de woning.

Het project start altijd met een grondige voorbereiding. Al in een vroeg stadium gaan wij contact opnemen met de bewoners en ze uitleggen wat ze kunnen verwachten. We maken vervolgens met de bewoners zelf afspraken, om de woningstichting te ontzorgen. We houden zo goed mogelijk rekening met de wensen van de bewoners. Als we bijvoorbeeld beter tijdens school- of kantoortijden kunnen komen, gaan we dat zeker doen! Ook is het in veel gevallen mogelijk om gewoon in de woning te blijven terwijl onze medewerkers bezig zijn.

Stap 2: afsluiten werkgebied

Als we met asbest gaan werken nemen we uiteraard alle benodigde veiligheidsmaatregelen. Zo zal je de bekende ‘mannen in blauwe pakken’ tegenkomen. Als het asbest binnenhuis zit, zullen we in het huis een tent opzetten en deze luchtdicht maken rondom het werkgebied. Voor de tent komt een douche. Zo kan de medewerker de mogelijk aanwezige asbestvezels van zich wassen voordat hij weer naar buiten komt.

Stap 3: asbest verwijderen

Onze asbestsaneerder gaat vervolgens het asbest verwijderen. Dankzij het vooronderzoek weten we exact waar het asbest zit en gaan we gericht te werk, om overtollige herstelwerkzaamheden te voorkomen. Het asbest wordt in speciale, extra stevige vuilniszakken afgevoerd. Als laatste stap gaan we alle asbestvezels met een stofzuiger opzuigen en met een vochtige doek afnemen. De hele ruimte is dan volledig schoon.

Stap 4: Controle en schoonmelding

Nu kan de controle worden gedaan. Met een luchtanalyse-apparaat wordt gemeten hoeveel stofdeeltjes er in de lucht zitten. Als het apparaat een bepaalde tijd gedraaid heeft kijkt de controleur naar de resultaten en wordt de ruimte schoon gemeld. We kunnen nu de tent afbreken en onze spullen weer opruimen, klus geklaard!