Eikenprocessierups bestrijding door Pongers

De eikenprocessierups is bijna dagelijks in het nieuws. Overal kom je waarschuwingen tegen en er is nauwelijks voldoende capaciteit om de rups te bestrijden. Pongers is eerder dit jaar gevraagd om mee te helpen bij of met het verwijderen van de eikenprocessierups en ons antwoord was  volmondig ‘ja’! Lees hier waarom dit een logische stap voor ons is en hoe wij dit aanpakken.

Vergelijkbaar met asbestsanering

Voor het bestrijden van de eikenprocessierups zijn veel veiligheidsmaatregelen nodig. Je moet jezelf en de omgeving goed beschermen. De rups kan namelijk naast jeuk ook zorgen voor  veel gevaarlijkere klachten. Denk daarbij aan ademhalingsproblemen, brandende ogen of allergische reacties. Zorgen voor een goede bescherming van jezelf en omgeving is een specialisme dat wij natuurlijk goed beheersen vanuit onze ervaring met asbest. En we hebben de materialen al uiteraard.

Veel misstanden

Helaas zien we dat veel onervaren personeel wordt ingehuurd bij het verwijderen van de rups, wat zeer gevaarlijk is. Wanneer je bijvoorbeeld plooien in je overal laat zitten voordat je handschoenen afplakt, bescherm je jezelf nog steeds niet goed. Of nog erger, werken met een stofkapje in plaats van een goed gezichtsmasker. Dergelijke misstanden kunnen we slecht tegen en we vinden het onverantwoord van werkgevers om zo met personeel om te gaan. Ook dit is één van de redenen waarom wij graag willen helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Relatiebeheer

We hebben in Nederland te maken met een plaag. Wanneer we nu niets doen, worden de gevolgen op langere termijn alleen maar erger. Vanuit dat oogpunt dragen we ook graag ons steentje bij. Daarnaast vinden we het ook fijn om voor onze opdrachtgevers klaar te staan als ze omhoog zitten. We mogen vaak samenwerken met gemeenten en we vinden het in de toekomst ook fijn als ze ons weten te vinden voor andere opdrachten. Het bestrijden van de eikenprocessierups is daarom voor ons ook wel een beetje relatiebeheer.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het verwijderen van de eikenprocessierups is niet heel moeilijk, maar moet wel goed en grondig gebeuren om verergering van het probleem te voorkomen.
We starten de bestrijding met het afzetten van de omgeving. Wanneer we aan het werk zijn kun je niet langslopen of fietsen.
Vervolgens gaan we verder met het beschermen van onze collega’s. Ze krijgen een beschermend pak aan, we plakken alle gaten en naden dicht en zorgen vervolgens dat de druk in het pak hoger wordt dan in de omgeving. Zo kan er niets inkomen.
Nu gaan we met de hoogwerker omhoog en zuigen met onze speciale stofzuiger de eikenprocessierups van de boom. We controleren nog even of we echt alles gehad hebben en daarna gaan we verder naar de volgende boom.
Wanneer we alle nesten hebben verwijderd reinigen we alle materialen en pakken goed voordat we onze spullen opruimen en naar de volgende klus gaan.

Ook hulp nodig bij de bestrijding van de eikenprocessierups?

Voor gemeentes, bedrijven en industrieterreinen kunnen wij helpen met het bestrijden van de eikenprocessierups. Je kunt voor meer informatie of een prijsopgave contact opnemen met onze collega’s via 0548-540 404 of per mail op info@pongers.nl.

De keuken bij deze zorginstelling is klaar om weer ingericht te worden: Pongers heeft hier een sanering van asbest in risicoklasse 2A uitgevoerd. https://t.co/hkKinbH3YB

Project in 010, transformatie hotel oud naar nieuw.
Pongers Precisie-Sloop B.V. en TotalSolution B.V. https://t.co/GRHUQ4EpO1

Precisie maar dan in het groot.
Silo’s slopen en de ‘vastgeplakte’ gebouwen niet beschadigen was de opdracht: ✅
Pongers Precisie-Sloop B.V. ‘overal op voorbereid’ https://t.co/7OydnYm2NZ