Asbestsanering en sloop gebouwen Arnhem

Asbestsanering en sloop gebouwen Arnhem

Een prachtige, bosrijke locatie aan de rand van de Veluwe, dat is ons werkgebied voor de komende zes maanden. Project Buitenplaats Koningsweg Arnhem is een veelomvattend project waar de sloop van gebouwen, aandacht voor flora en fauna en circulair slopen samen komen.

Updates van het project

20-11-2018: asbest in vloeren verwijderen

Bij gebouw KKN 24 en 25 is asbest in de vloeren verwijderd en netjes afgevoerd. Komende week gaan we al het vrijgekomen puin op locatie breken met een puinbreker. Het gebroken puin zal door KWS gebruikt worden om wegen aan te leggen op het project Buitenplaats.

We komen zo steeds dichter bij het einde van dit project. Voor volgend jaar staan alleen nog twee trafo stations op de planning om gesloopt te worden.

3-8-2018: sloop gymzaal defensie

Deze week ging de gymzaal tegen de grond. Het lijkt er misschien niet op als je het zo ziet, maar onze collega op de (nieuwe) Komatsu Hybride kraan zorgt ervoor dat de materialen direct gescheiden worden. Op deze manier kan zoveel mogelijk van het sloopafval worden hergebruikt. Het scheiden doet hij met de grijper die je aan het eind van de kraanarm ziet. Een knap staaltje precisie-sloopwerk!

16-7-2018: maatregelen migratie vleermuizen

In enkele van de kazernegebouwen zijn in het voorjaar vleermuizen aangetroffen. Hiervoor hebben we deze gebouwen nog laten staan, tot het broedseizoen voor de vleermuizen voorbij is. Dat moment was deze week, het kraamseizoen duurt namelijk tot 15 juli. We hebben nu enkele maatregelen getroffen om te zorgen dat de vleermuizen een ander onderkomen gaan zoeken. Eén van die maatregelen is het maken van tochtgaten in de muur. Hierdoor gaat het in de muren tochten en vinden de vleermuizen de plek minder aantrekkelijk. Ze gaan zo op zoek naar een nieuwe plek, bijvoorbeeld één van de bunkers die we hier speciaal voor ingericht hebben.

1-7-2018: asbestsanering en sloop sporthal

Eén van de gebouwen op het terrein is een sporthal. Voordat deze tegen de grond mocht, hebben we eerst het gebouw gesaneerd en onderdelen als de TL-balken verwijderd.

En dan mag de sporthal tegen de vlakte:

Wat overblijft is puin. Dit wordt gebroken om vervolgens weer opnieuw op het terrein gebruikt te worden.

20-4-2018: voorbereidingen getroffen, start asbestsanering

Om de hazelwormen en salamanders te beschermen tegen onze werkzaamheden hebben we om de gebouwen zogenoemde ‘reptielenschermen’ om de gebouwen geplaatst. Voor de vleermuizen is een ondergrondse bunker gemaakt. We stimuleren ze met speciale maatregelen om hier gebruik van te maken. We beginnen het project met asbest verwijderen uit de gebouwen.

Algemene informatie van dit project:

Opdrachtgever

 • WSP InfraOntwikkeling BV

Bijzonderheden

 • Voormalig defensieterrein
 • 12 gebouwen met asbest, verspreid over een groot gebied
 • Werken met reptielenschermen om hazelwormen en salamanders te beschermen
 • Aanwezigheid van een ondergrondse bunker voor de vleermuizen
 • Maatregelen in de gebouwen treffen om vleermuizen gelegenheid te geven te verhuizen naar de bunker

Vrijkomende materialen

 • Het vrijkomende puin wordt op locatie gebroken en hergebruikt voor de inrichting van het project
 • De oude deuren worden hergebruikt door de monumentendienst.
 • De noodtrappen worden ook hergebruikt.

Planning

 • Start: april 2018
 • Oplevering: oktober 2018

Na de sloop

 • Het terrein wordt opnieuw ingericht en krijgt een woon-, werk- en ontspanningsbestemming. Meer informatie is te vinden op buitenplaatskoningsweg.nl